Proteini od konoplje

proteini od konoplje

Proteini i proteinski prah, kao i proteini od konoplje, jedan su od najpopularnijih dodataka prehrani, osobito kod sportaša, bodybuildera i svih koji žele povećati mišićnu masu tijela.

Proteinski prašci i proteini općenito mogu biti biljnog ili životinjskog podrijetla, no većina proteinskih prašaka koje danas možemo kupiti u trgovinama sportskih suplemenata spadaju u whey proteine. Whey protein je rezultat ili nusproizvod koji se dobije nakon procesa obiranja mlijeka – točnije iz sirutke.

No, danas su pored najpopularnijih whey proteina dostupni i sve više traženi proteini od konoplje, koja se zapravo smatra jednim od najkvalitetnijih izvora biljnih proteina koji su savršen izbor za sportaše i sve koji vole zdravu prehranu i zdrav način života.

U ovom tekstu saznat ćete više o tome što su proteini od konoplje, kako se dobivaju i zašto su u stvari tako dobri za ljudsko zdravlje.

No, prije toga da pojasnimo ukratko što su zapravo proteini i što je njihova temeljna funkcija.

Što su proteini?

Sama riječ protein dolazi od grčke riječi “protos” što znači – prvi. Proteini su spojevi koji se nalaze u ljudskom tijelu i koji su izrazito bitni za naš organizam – točnije za rast i obnovu strukture tijela i stanica ljudskog organizma. Upravo iz razloga što potiču rast i obnovu mišića najviše ih konzumiraju sportaši kao dodatak prehrani nakon zahtjevnog treninga,

Što su proteini od konoplje?

Konoplja je biljka koju krasi bogata povijest. Koristi se unazad tisućama godina kao materijal za izradu tekstila, građevinskog materijala, papira, kompozitne plastike, kozmetike te u mnoge druge industrijske svrhe.

No, konoplja se koristi i za proizvodnju prehrambenih proizvoda. To su uglavnom keksi, ulja od konoplje, energetski napitci te proteinski prah od konoplje.

Konopljin protein dobiva se kao i ulje, iz sjemenki konoplje, procesom hladnog prešanja sjemenki, filtracije i odmaščivanja.

Sjemenke konoplje kao namirnica izvrstan su izvor proteina, nezasićenih masnih kiselina kao što su omega 3 i omega 6, svih aminokiselina, vitamina skupine B (osim B12), provitamina A, vitamina E, minerala kao što su željezo, mangan, bakar, kalij, kalcij, magnezij i fosfor te netopivih dijetalnih vlakana.

Mnogi korisnici biraju upravo konopljin protein naspram proteina dobivenih iz sirutke (whey) ili jaja, iz razloga što istraživanja pokazuju da konoplja pomaže u smanjenju razine kolesterola, pomaže regulirati visoki krvni pritisak te se konzumacijom općenito smanjuje rizik od koronarnih srčanih bolesti.

Tko i zašto može koristiti konopljin proteinski prah?

Protein od konoplje mogu koristiti sve osobe, bez obzira na dob, a naročito se preporučuju sportašima, bodybuilderima i općenito fizički aktivnim osobama.

Zbog hranjivosti sjemenki od konoplje koristan je i osobama na dijetalnoj prehrani uslijed bolesti ili u svrhu mršavljenja, osobama koje su alergične na laktozu, gluten i orašaste plodove te veganima, vegetarijancima i osobama koje jedu isključivo sirovu hranu.

Prednosti proteina od konoplje

Konoplja je sama po sebi prepuna hranjivih sastojaka, što potvrđuje i činjenica da se ulje od konoplje smatra jednim od najzdravijih jedećih ulja uopće.

Prednosti konzumacije proteina od konoplje:

 • Ubrzana izgradnja, obnova i povećanje mišićne mase
 • Pomažu bržem sagorijevanju masnih naslaga i mršavljenju
 • Jačaju imunološki sustav
 • Povećavaju energiju u tijelu – zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama koje proizvode duplo više energije od ugljikohidrata i razgrađuju proteine sporije.
 • Djeluju protuupalno – konoplja je bogata GLA ili esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu ublažiti upale
 • Poboljšavaju probavu – zbog visokog udjela prehrambenih vlakana
 • Pomažu očuvanju zdravlja srca – zbog bogatstva argininom, dijetalnim vlaknima i masnim kiselinama koje u kombinaciji djeluju vrlo povoljno na očuvanje zdravlja i funkcije srca.
 • Smanjuju osjećaj gladi – zahvaljujući bogatstvu dijetalnim vlaknima koja produžuju osjećaj sitosti
 • Čiste debelo crijevo – također zahvaljujući topljivim i netopljivim dijetalnim vlaknima koja pomažu prirodnom čišćenju i detoksifikaciji debelog crijeva
 • Poboljšavaju metabolizam
 • Raguliraju razinu kolesterola
 • Poboljšavaju zdravlje vlasišta i kose

Kako koristiti proteine od konoplje?

Proteinski prah od konoplje konzumira se kao i svi ostali proteinski suplementi. Možete ga umiješati u vodu, svježe sokove, mlijeko, jogurt, kefir, žitarice i juhe i svakodnevno si pripremiti svjež i ukusan napitak. Također ga možete dodavati u shake-ove, smoothie-je ili peciva.

Preporučljivo ga je konzumirati svakodnevno za najbolje rezultate, a gotov napitak zelenkaste je boje i orašastog okusa i mirisa.

Gdje kupiti konopljin proteinski prah u Hrvatskoj?

Ako se pitate gdje možete kupiti proteine od konoplje u Hrvatskoj, to možete učiniti u našem web shopu gdje u ponudi imamo raspoloživa pakiranja od 300 grama vrhunskog eko proteina od konoplje. Svi naši proizvodi visoko su kvalitetni i potpuno sigurni.

Proširite znanje o industrijskoj konoplji uz gostovanje naše Ksenije Bilalović, voditeljice prodaje i marketinga, u emisiji “Doktor u kući” na Mreža TV kanalu.

Newsletter

Upišite svoju e-mail adresu, pretplatite se na dobivanje vijesti od našeg newslettera. Budite prvi koji će saznati informacije o aktualnim popustima i akcijama, te novosti o proizvodima od konoplje.

Kontakt

Herbal Therapy d.o.o.
Petkova 24, Okunšćak (Općina Rugvica)
Nazovite nas na: +385 1 5623 888
Ili pišite na info@herbal-therapy.hr

Proizvode tvrtke Herbal Therapy d.o.o koje je registrirano kod Trgovačkog suda u Zagrebu kao ekskluzivni distributer za proizvode na bazi industrijske konoplje za RH, od sada možete naručiti i preko webshopa.

Copyright © 2019 – Herbal-therapy.hr All rights reserved.

X
Na vrh