Prirodna kozmetika – povijest

Potrošači danas sve više obraćaju pažnju na etiketu proizvoda koje kupuju i traže eko i bio proizvode, te prirodnu kozmetiku. To se odnosi i na kozmetičke proizvode, a uzroke tome možemo potražiti u sve većoj informiranosti potrošača o proizvodima koje kupuju i njihovim sastojcima. 

Više o tome što je prirodna kozmetika i kako se ona razvila kroz povijest pročitajte u današnjem tekstu. 

 

Prirodna kozmetika – povijest

 

Prirodna kozmetika koristila se još u drevnim vremenima. To nam potvrđuju arheološki nalazi stari 6000 godina koji ukazuju na činjenicu da su drevni egipćani koristili kozmetičke preparate. Ali, podaci pokazuju također da je od vremena egipćana kozmetiku koristila i svaka druga poznata nam civilizacija. Kozmetika se tako spominje čak u Bibliji.

Mnogi vjerski obredi sastojali su se od upotrebe raznih mirisa, esencija ili prirodnih boja iz biljnih ekstrakata. Takve tradicije samo nam svjedoče o snalažljivosti raznih naroda i kultura koji su poznavali korisnost prirodnih kozmetičkih sastojaka. 

Egipćani su još za vrijeme kraljice Kleopatre bili stručnjaci za prirodne i organske proizvode za šminku, a većina tada korištenih proizvoda imala je antiseptičku, terapijsku i medicinsku vrijednost. Naročito je bilo cijenjeno cedrovo ulje koje se koristilo u procesu mumifikacije. 

Mogli bismo zaključiti kako su se kroz vrijeme sastojci možda promijenili, ali namjera je do danas ostala ista, poboljšati fizički izgled i kvalitetu okolnoga zraka prikrivanjem ili uklanjanjem neugodnih mirisa. 

 

 

Što je prirodna kozmetika?

 

Prirodnom kozmetikom mogli bismo nazvati svu kozmetiku koja se proizvodi od prirodnih sirovina kao što su biljke, minerali ili obnovljivi prirodni izvori. Takva kozmetika, to jest sirovine koje se koriste prolaze najmanju količinu obrade, a metode takve vrste obrade imaju najmanji mogući utjecaj na prirodni okoliš, životinje i ljude. 

Prirodna kozmetika pomaže održati i promicati ljepotu i zdravlje ljudskog tijela, kože i kose te ne sadrži nikakve naftne derivate. Aktivni sastojci kao što su minerali, vitamini i druge vrste hranjivih sastojaka također blagotvorno djeluju na kožu. 

 

 

Kozmetika bez silikona i parabena

 

Neki od klasičnih kozmetičkih proizvoda koje koristimo gotovo svakodnevno prepuni su kemikalija. Na primjer, makeup sadrži mnoštvo kemikalija koje produljuju njegov vijek trajanja, pomažu očuvati boje te spriječavaju ljuštenje. No stručnjaci upozoravaju kako upotreba takvih kemikalija može izazvati veoma štetne posljedice za ljudsko zdravlje kao što su povećan rizik od bolesti srca, umor, poremećaji pamćenja, problemi s kožom pa čak i rak. 

Naročito je opasno svakodnevno korištenje takvih proizvoda jer se na taj način kemikalije talože u organizmu. 

 

Neke od štetnih kemikalija su:

 

Ftalati 

Naftni derivati koji se najčešće koriste u parfemima, ruževima za usne i lakovima za kosu i nokte. Kad uđu u organizam, dovode do poremećaja hormonalne ravnoteže (smanjena proizvodnja testosterona kod muškaraca i raniji ulazak u menopauzu kod žena) te ih se povezuje sa povećanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, neplodnosti i pretilosti.

 

Parabeni

Parabeni se najčešće koriste kao konzervansi u hidratantnim kremama, dezodoransima i preparativnoj kozmetici. Glavni cilj im je spriječavanje nastanka bakterija i gljivica. 

Parabeni oponašaju estrogen, dovode do hormonalne neravnoteže te pospješuju rast tumornih stanica. 

 

Formaldehid

Formaldehid se koristi u šamponima, regeneratorima, kremama za brijanje, gelovima za kosu i mlijeku za čišćenje kože. Štiti od bakterija i djeluje kao antiseptik, ali opasan je i kancerogen. Negativne strane formaldehida su što dovodi do iritacije dišnih puteva, pogoduje nastanku astme, uzrokuje vrtoglavicu, glavobolju, probleme s očima te može uzrokovati alergijske reakcije. 

 

Sulfati

Koriste se u šamponima, gelovima za tuširanje i tonicima za čišćenje lica. Isušuju i zatežu kožu te uzrokuju iritaciju očiju i kože. 

 

 

Prirodni kozmetički proizvodi za kosu

 

 

Kad kupujemo prirodnu kozmetiku za kosu kao što su prirodni šampon, prirodni regenerator, prirodno ulje za kosu ili bio maska za kosu vrlo je bitno provjeriti listu sastojaka sa poleđine proizvoda. 

Klasični šamponi sadrže štetne i kancerogene kemikalije koje se upotrebnom upijaju kroz kožu i ugrožavaju naše zdravlje. 

Jedan od takvih sastojaka je natrijev lauril sulfat za koji je već poznato da negativno djeluje na zdravlje odraslih te može dovesti i do nepravilnosti u razvoju oka kod djece. Unatoč tome što je već poznato negativno djelovanje ovog spoja i dalje ga možemo pronaći u velikom broju šampona i regeneratora. 

Još neki od sastojaka koji isušuju kožu vlasišta, iritiraju lojne žlijezde i negativno djeluju na folikule kose:

Amonijev lauril sulfat

Derivati lauril alkohola

Natrijev lauril sulfat

Propilen glikol (antifriz)

Olein sulfonat

 

 

Prirodna kozmetika od konoplje

 

 

Ulje sjemenki konoplje smatra se jednim od najkvalitetnijih jestivih ulja i s pravom nosi naziv “super ulje”. 

Ulje od konoplje pozitivno djeluje na ljudski organizam tako što popravlja raspoloženje, promiče zdravlje srca i krvožilnog sustava, sadrži snažna antiupalna svojstva te je izuzetno hranjivo za zdravlje ljudske kose i kože. 

Ulje se dobiva postupkom hladnog prešanja sjemenki konoplje. Iako potječe iz obitelji kanabis, industrijska konoplja to jest ulje od sjemenki konoplje ne sadrži THC, aktivni psihoaktivni sastojak marihuane. 

Ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6 koje pomažu ukloniti znakove starenja na licu kao što su bore i brazde, pomaže kod ekcema, psorijaze i akni, pomaže balansirati proizvodnju kožnog loja te hidratizira kožu. 

Ulje konoplje se dodaje u kozmetičke proizvode kao što su šampon od konoplje, regenerator za kosu od konoplje, kreme za lice, ruke i tijelo od konoplje te masažne gelove i losione. 

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin

Leave a comment

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu