Pozitivni učinci konoplje

Konoplja (Cannabis sativa L.) je korištena u Kini prije najmanje 10.000 godina. “Ma”, kako Kinezi nazivaju konoplju, im je davala vrlo ukusno i hranjivo sjemenje, a vrlo rano su naučili i koristiti gotovo neuništivo vlakno koje se dobije od njenih stabljika. Još u “Shen nung pen Ts’ao king”, knjizi s kineskim medicinskim i poljoprivrednim uputama, nastaloj vjerojatno negdje u vrijeme početka nove ere, autor opisuje kako koristiti konoplju kao sredstvo protiv malarije, reume i niza drugih zdravstvenih tegoba. Biljka koja se mogla koristiti na toliko načina, brzo raste i ima listove koji liče na šaku, smatralo se da može biti samo božanskog porijekla. Zato nije neobično, da se konoplja u hinduističkim obredima koristi kao zaštita od zla.

Prema vjerovanju, Buda se na svom putu prema prosvjetljenju hranio samo sjemenkama konoplje (sjemenke nemaju halucinogena svojstva). Preko Indije i antičkih kultura na području današnjeg Iraka konoplja dolazi i u druge dijelove tada poznatog svijeta. Najstariji nalazi konoplje u Europi stari su oko 5.500 godina, i potiču s područja Njemačke, dok je na području današnje Litve nađeno sjemenje iz vremena oko 2.500 godina pr. Kr., a konopljino vlakno iz oko 2.300 godina pr. Kr. Herodot (450 pr. Kr.) spominje, da su se Grci kao i njihovi susjedi Egipćani odjevali u odjeću od konopljine tkanine. Konoplja i lan su dugo u Europi bili najvažniji izvor vlakana.

No bilo je poznato i djelovanje kolačića s konopljom koji izazivaju “opuštenost i veselje” (grčki liječnik Galenos, 200. godina). Plinije Stariji kao i još neki autori spominju korištenje konoplje za suzbijanje bolova. Skiti su u području današnje južne Rusije uzgajali ruderalnu konoplju radi hrane, ali i radi izrade i izvoza užadi od nje još oko 700. pr. Kr..

U šatorima su palili konoplju u obredne svrhe, i pri tome udisali nastale pare. Korištenje ove višestruko primjenjive biljke nastavilo se stoljećima. Tako je merovinška kraljica Adelheid, koja je umrla 565., bila sahranjena u odjeći od konoplje, a kralj Karlo

Veliki je oko 800. donio prvi zakon o konoplji. Svi podanici su bili obavezani uzgajati ovu sirovinu, jako važnu i u miru i u ratu. Mnoga srednjovjekovna oružja, kao na primjer dugački luk čija tetiva je rađena od konoplje, nisu se mogla izraditi bez vrlo čvrstih i gotovo neuništivih konopljinih vlakana.

U 13. stoljeću preko Španjolske u Europu stiže još jedan način primjene konoplje, proizvodnja papira. U to vrijeme još nije bila ovladana tehnologija proizvodnje papira od drva, pa je konoplja, uz stare krpe koje su i same najčešće bile od konopljinog vlakna, bile najvažniji sastojak u proizvodnji papira. Na takvom papiru tiskana je 1455. poznata Gutenbergova Biblija, a Američka deklaracija o nezavisnosti iz 1776. očuvana je do danas u originalu jer je bila zapisana na gotovo neuništivom papiru od konoplje. U pomorstvu su užad i jedra od konoplje bili vrlo važni. Vlakno konoplje je puno otpornije na slanu vodu, a upija puno manje vode od, na primjer, pamučnih tkanina.

Pamučna jedra bi od kiše upila toliko vode i time otežala, da bi se jarboli mogli slomiti. I jedra od lana nisu bila dobra zamjena, jer ona u kontaktu s vodom, za razliku od konopljinih, strunu u roku od nekoliko mjeseci. Ulogu vrlo važnog trgovinskog središta u srednjem vijeku Venecija postiže, između ostalog, i visokom kvalitetom svoje užadi. Pojava gospodarski isplativijih kultura u Europi ali i nova vlakna (sisal, sintetička vlakna) do oko sredine 20. stoljeća istiskuju konoplju iz niza područja gdje je do tada dominirala, a nakon 2. svjetskog rata njen uzgoj se ilegalizira.

Danas je dozvoljen samo uzgoj konoplje s manje od 0,2% THC tvari u biljci. Ulje sjemenki industrijske konoplje jedno je od rijetkih ulja koja imaju idealan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u skladu s preporukom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), a koja iznosi 3-5 prema 1. Zbog toga se konopljino ulje često opisuje kao savršeno uravnoteženo ulje. Ulje koje se koristi u proizvodima za uljepšavanje dobiva se postupkom hladnog prešanja sjemenki industrijske konoplje, a od odmašćenih sjemenki dobivaju se brašno i protein.

Ulje sjemenki industrijske konoplje jedno je od rijetkih ulja koja imaju idealan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina u skladu s preporukom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), a koja iznosi 3-5 prema 1. Zbog toga se konopljino ulje često opisuje kao savršeno uravnoteženo ulje iz prirode. Sadrži oko 80 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina, od kojih je najzastupljenija svestrana linolna kiselina. To ga čini jednim od najtraženijih sastojaka za pomlađivanje i regeneraciju kože. Osim ovih masnoća, koje su ključne u održavanju zdravlja i vitalnosti kože, ulje konoplje obiluje i drugim jednako vrijednim sastojcima. Izdvojimo svih 20 aminokiselina, vitamin E (tokoferoli), karoten, fitosterole, fosfolipide i brojne minerale. Takav kemijski sastav zelenkastog ulja bogatog orašastog okusa savršen je za njegu gotovo svih tipova kože i kose.

Pogodno za osjetljivu kožu

Posebno se preporučuje osobama koje imaju osjetljivu kožu sklonu crvenilu ili suhi, umorni, zreli ten sklon borama. Takvoj koži vraća njezinu prirodnu vlažnost, potpomaže zaustaviti proces starenja, ublažava svrbež i umiruje te ujednačava ten. Pritom ne začepljuje pore, a koža ga vrlo brzo i dobro upija pa ne ostavlja mastan trag na koži zbog čega je odlično i za dnevnu i za noćnu njegu. Zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava ulje konoplje je odlično i za detoksifikaciju, za smirivanje upalnih procesa na koži, kao što su atopijski i seboreični dermatitis, psorijaza ili ekcemi.

Za blistavu i zdravu kosu

Ovo blagotvorno ulje, podrijetlom iz ravnica središnje Azije, nezamjenjivo je i za njegu suhe, dehidrirane i oštećene kose. Esencijalne masne kiseline nahranit će vlasi, vitamini će potaknuti rast i učiniti kosu blistavom, a njihova će kombinacija održati zdravlje tjemena, ojačati korijen kose, povećavati volumen i učiniti vlasi otpornijima na lomljenje.

Newsletter

Upišite svoju e-mail adresu, pretplatite se na dobivanje vijesti od našeg newslettera. Budite prvi koji će saznati informacije o aktualnim popustima i akcijama, te novosti o proizvodima od konoplje.

Kontakt

Herbal Therapy d.o.o.
Petkova 24, Okunšćak (Općina Rugvica)
Nazovite nas na: +385 1 5623 888
Ili pišite na info@herbal-therapy.hr

Proizvode tvrtke Herbal Therapy d.o.o koje je registrirano kod Trgovačkog suda u Zagrebu kao ekskluzivni distributer za proizvode na bazi industrijske konoplje za RH, od sada možete naručiti i preko webshopa.

Copyright © 2019 – Herbal-therapy.hr All rights reserved.

X
Na vrh