Konopljini proteini – najbolji biljni proteini

Proteini od konoplje

Proteinski prah vrlo je popularan dodatak prehrani među sportašima, bodybuilderima i svima koji žele povećati tjelesnu težinu i mišićnu masu, a mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla. No, jeste li znali da se konopljini proteini smatraju jednim od najkvalitetnijih i najcjelovitijih izvora biljnog proteina? 

 

U ovom tekstu objasnit ćemo sve o prednostima proteina od konoplje u prahu, napraviti neke usporedbe te općenito opisati što su to proteini i koja im je temeljna svrha. 

 

Što su to proteini?

 

Sama riječ protein dolazi od grčke riječi “protos”, što u prijevodu znači “prvi”. Proteini su zapravo organski spojevi nazvani poliamidi – koji su vrlo bitni elementi potrebni ljudskom tijelu za rast i obnovu strukture svih stanica u tijelu.

 

Proteini se sastoje od aminokiselina koje su strukturalno povezane, a normalan protein sadrži čak 300 ili više aminokiselina. U životinjskim i biljnim proteinima obično se nalazi oko 20 različitih aminokiselina. 

 

Kako bi naše tijelo održalo normalan tj. učinkovit ciklus proteina potrebno je dnevno unositi adekvatnu količinu proteina. Proteini se konstantno sintetiziraju i oslobađaju u našem tijelu, a nakon obroka se razgrađuju na aminokiseline, koje se zatim apsorbiraju u tijelo i pomažu u proizvodnji različitih proteina u tijelu. Upravo to naziva se proteinski ciklus.

 

Kako se proizvode proteini od konoplje?

 

Kako bi se proizveli kvalitetni konopljini proteini potrebno je obilje zdravih i zrelih sjemenki konoplje. Prva faza proizvodnje proteina je ekstrakcija konopljinog ulja iz sjemenki konoplje procesom hladnog prešanja sjemenki. Ako se smjesa koja ostane nakon ekstrakcije filtrira samo u grubo, dobivamo konopljino brašno bogato dijetalnim vlaknima. Nakon što se ekstrahira ulje, ostatak smjese se nastavlja filtrirati i odmaščivati nakon čega se dobiva čisti konopljin protein u prahu.

 

Konopljini proteini -prednosti 

 

Nekoliko je bitnih razloga zašto sportaši biraju upravo protein od konoplje pa ćemo ih ukratko opisati.

 

Konopljini proteini su kompletan izvor proteina

 

Konopljin protein smatra se visokokvalitetnim veganskim izvorom kompletnih proteina, a pod kompletne proteine ubrajamo one koji sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma.

 

To su: histin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin. 

 

U jednoj od studija navodi se kako je protein konoplje po aminokiselinskom profilu jako sličan profilu od bjelanjka jajeta i soje, koji se smatraju visokokvalitetnim izvorom proteina. 

Konopljin protein ima još jednu veliku prednost, a to je činjenica da prolazi kroz manji proces obrade, a obično sadrži oko 40% proteina, vlakna i omega masne kiseline, no udio navedenih spojeva ovisit će o geografskom položaju i soju konoplje iz koje se protein proizvodi. 

 

Konopljin protein je lako probavljiv

 

Znanstvenici su otkrili da je čak 91-98% konopljinog proteina probavljivo, što znači da naš organizam može iskoristiti gotovo svaku aminokiselinu iz konopljinog proteina. 

Znanstvenici laku probavljivost proteina od konoplje pripisuju primarno edestinu i albuminu koji spadaju u skupinu brzo razgrađujućih proteina. 

 

Visok udio dijetalnih vlakana

 

Prehrana bogata dijetalnim vlaknima može poboljšati razine šećera u krvi, pomoći boljoj probavi i očuvati zdravlje crijeva. Preporučeni dnevni unos dijetalnih vlakana iznosi 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. 

 

Bogatstvo Omega masnim kiselinama

 

Kao što smo već spomenuli, protein od konoplje dobiva se nakon što se iz sjemenki konoplje postupkom hladnog prešanja izvadi ulje. No, i nakon postupka prešanja, neke masti i dalje ostaju u masi koja ostane nakon prešanja. Za razliku od tipične prehrane koja sadrži neuravnotežen omjer omega masnih kiselina (misli se na omega 3 i omega 6 kiseline), konopljin protein sadrži savršen omjer (3:1) omega masnih kiselina. Omega masne kiseline izuzetno su važne za zdravlje srca. 

 

Konoplja je bogata mineralima i antioksidansima

 

Proteini konoplje sadrže spojeve koje nazivamo lignanamidi koje krase snažna antioksidacijska svojstva i uvelike pomažu u zaštiti našeg tijela.

 

Konoplja je bogata i brojnim mineralima koji su ključni za skladno i uravnoteženo funkcioniranje organizma. To su: 

 

Bakar – ključan je za razvoj mozga i međućelijsku komunikaciju, metabolizaciju željeza i opskrbu kisikom

Cink – potiče imunološki sustav, pomaže metabolizaciji proteina, masti i ugljikohidrata i ubrzava zarastanje rana

Fosfor – potiče razvoj kostiju, rast i regeneraciju tkiva i ravnotežu stanične tekućine

Kalcij – odgovoran za razvoj kostiju i normalno funkcioniranje srca, održava zdrav krvni tlak i sprječava stvaranje ugrušaka

Kalij – promiče zdravlje srca i ravnotežu tijela

Magnezij – aktivira vitamine skupine B, mineralizira kosti i potiče apsorpciju kalija i kalcija

Mangan – osigurava pravilno funkcioniranje mozga i sudjeluje u stvaranju koštanih, reproduktivnih hormona i hormona tkiva.

Željezo je ključno za stvaranje aminokiselina, hormona, stanica, neurotransmitera i jedna je od glavnih komponenti hemoglobina i mioglobina.

 

Zašto konzumirati konopljin protein?

 

Kad uzmemo u obzir bogatstvo proteinom, dijetalnim vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima te uz to dodamo svojstva konoplje kao što su laka probavljivost, možemo zaključiti koliko je konopljin protein zapravo koristan ljudskom organizmu. No, evo još nekoliko razloga.

 

Jačanje imunološkog sustava

Povećavaju razinu energije

Djeluju antiupalno

Poboljšavaju probavu

Poboljšavaju regeneraciju mišića

Promiču zdravlje srca

Pomažu povećanju mišićne mase

Smanjuju osjećaj gladi

Čiste debelo crijevo

Popravljaju metabolizam

Pomažu regulaciji razine kolesterola

Smanjuju rizik od osteoporoze

Pomažu zdravlju vlasišta kose

 

U našem web shopu možete pronaći konopljin protein vrhunske kvalitete,u pakiranju od 300 grama. Idealan je za vegane, sportaše, bodybuildere, osobe alergične na laktozu i gluten te osobe koje žele smršaviti. 

Proširite znanje o industrijskoj konoplji uz gostovanje naše Ksenije Bilalović, voditeljice prodaje i marketinga, u emisiji “Doktor u kući” na Mreža TV kanalu.

Newsletter

Upišite svoju e-mail adresu, pretplatite se na dobivanje vijesti od našeg newslettera. Budite prvi koji će saznati informacije o aktualnim popustima i akcijama, te novosti o proizvodima od konoplje.

Kontakt

Herbal Therapy d.o.o.
Petkova 24, Okunšćak (Općina Rugvica)
Nazovite nas na: +385 1 5623 888
Ili pišite na info@herbal-therapy.hr

Proizvode tvrtke Herbal Therapy d.o.o koje je registrirano kod Trgovačkog suda u Zagrebu kao ekskluzivni distributer za proizvode na bazi industrijske konoplje za RH, od sada možete naručiti i preko webshopa.

Copyright © 2019 – Herbal-therapy.hr All rights reserved.

X
Na vrh